Ulysses (=Odysseus), Ajax, Herakles: Griekse helden uit Homeros' heldendichten Ilias en Odyssee. Ajax en Heracles zijn ook voetbalclubs vernoemd naar deze helden. `Der Uli' is de duitse familiaire vorm van (meestal) Ulrich, en slaat hier vrijwel zeker op de oud-voetballer en trainer Uli Hoeneß.
Op deze pagina's vind je mijn hommage aan de beeldende kunst en de natuur: een magnus opus van ongeveer 180 Trijntje Fop verzen (naar het voorbeeld van Kees Stip). Het project blijft niet helemaal onopgemerkt: een uitgebreide verwijzing naar de verzen is opgenomen in Poets on Painting (2010), van Robert D. Denham.
Trijntje Fopkunst: een hommage en een gesamtkunstwerk. Ongeveer 110 lichte gedichten met als clou een bekende kunstenaar en/of een bekend kunstwerk, passend geïllustreerd. De serie is een eerbetoon aan alle kunstenaars die mij bijzonder inspireren en hebben geïnspireerd.
Overige trijntjes: ongeveer 70 lichte dierenversjes, geïllustreerd met dierenafbeeldingen.
Het project heeft nogal wat voeten in de aarde. Op de blog trijntje fop gaat op de schop ben ik bezig met een algehele revisie van de gedichtjes. Alle nieuwe gedichten post ik daar. Tegelijkertijd ben ik bezig om de gedichten met illustraties, links en achtergrondinformatie te verrijken. In de loop van de tijd zal ik de revisies en nieuwe gedichten ook hier op mijn website plaatsen.
Trijntje Fop is een pseudonym van de dichter Kees Stip (1913-2001). De naam wordt tegenwoordig gebruikt om lichte gedichten te beschrijven met de volgende karakteristieken:
De oorspronkelijke Trijntje Fop gedichten van Kees Stip zijn vrij strak van vorm, met 8 tot 9 lettergrepen per regel en geen afwijkingen van de aabbcc vorm. Vrijwel altijd 6 regels, maar soms 4 of 8. Ik werk per gedicht ook vrij strak van vorm, maar die vorm varieert meer dan bij Kees Stip. Mijn streven is om het genre naar een ander niveau te tillen, middels de combinatie van spits taalgebruik en uitgebreid beeldmateriaal.
De naam Trijntje Fop is zelf weer geleend uit Multatuli (pseudonym van Eduard Douwes Dekker) en wel uit het magistrale oeuvre van de Ideeën (een deel hieruit is later ook uitgegeven als Woutertje Pieterse). Hier een link naar de becommentarieerde, prachtige volledige online editie van Multatuli's Ideeën van filosoof Maarten Maartensz.
In het verhaal over Woutertje Pieterse (dat door de Ideeën loopt) wordt verteld hoe meester Pennewip gedichten van zijn leerlingen doorneemt en beoordeelt. Eén van die kinderen is Trijntje Fop, met het volgende gedicht:
Het commentaar van Pennewip op dit gedicht en dat van Trijntjes medeleerlingen is uiterst memorabel, zie idee 385. Multatuli was trouwens een groot taalvernieuwer, wiens manier van schrijven nog altijd zeer modern overkomt. In mijn trijntje fops probeer ik ook deze taalvernieuwende gedachte levend te houden, zoals de lezer zal merken.
Afbeeldingen en teksten © Franka Waaldijk 1982-2019, tenzij anders aangegeven. Met correcte toeschrijving is sharing op social media (waaronder websites en blogs) toegestaan voor persoonlijke niet-commerciële niet-politieke doeleinden. Een uitzondering hierop geldt mogelijk voor afbeeldingen van werk van kunstenaars die niet meer dan 70 jaar geleden zijn overleden. Zelf gebruik ik deze afbeeldingen onder fair use, maar dat is niet zonder meer overdraagbaar. Voor de foto's (van dieren of andere onderwerpen) geldt vaak een copyleft-licentie, meestal CC-BY-SA 3.0. Behalve naamsvermelding van de fotograaf is ook het noemen van de licentie (met een link naar de volledige tekst) een voorwaarde voor hergebruik. Van sommige foto's kon ik zelfs met veel moeite niet de bron achterhalen. Mocht je van mening zijn dat ik een foto ten onrechte gebruik, of onvoldoende verwijs naar de maker, neem dan contact op. Klik voor privacy beleid.