Ik ben geboren in Amsterdam in 1965. Van 1972 tot 1974 woonde ik in Msambweni, een dorp in Kenia. Van de kinderen daar leerde ik om met natuurlijke materialen en wat van zee aanspoelde, van alles te vervaardigen. Zeilboten, harpoengeweren, muziek-instrumenten, speelgoed... Ik ontmoette een grote liefde: de natuur.

 

african woman (detail, beeld van franka waaldijk) african woman (detail)

In veel van mijn beelden is een Afrikaanse invloed duidelijk terug te vinden (zie bijv. hier). De Afrikaanse speelsheid en creativiteit hebben mij blijvend geraakt. De expressie van de menselijke ziel in lichaamshouding en gezichtsuitdrukking, de fantasie en vormentaal in de kunst, het dansen, zingen, ritme en muziek, ...

In de loop van de jaren ben ik gaan zien dat verschillende Afrikaanse filosofieën over kunst diepzinnig zijn. En dat ze mijn eigen opvattingen op veel manieren weerspiegelen. Een Afrikaanse invloed is ook in mijn tekeningen en schilderijen aanwezig, voor wie aandachtig kijkt.

 

adelaar-tijger (foto-experiment van franka waaldijk) foto-experiment 1981

Van 1981-1982 had ik de mogelijkheid om een jaar in de Verenigde Staten te studeren. Van de kunstenaaar Richard Cunningham kreeg ik dagelijks twee uur schilderles, op Minnetonka High School. Hier kreeg ik ook les in fotografie, kalligrafie & belettering, en film.

Links: een van mijn toenmalige`analoge photoshop' experimenten. Leuk om te doen, maar mijn doka-vaardigheid was beperkt. Ik ben blij met de komst van digitale fotografie en photoshop. Zo kon ik fotografie ook voor artistieke doeleinden voldoende ontwikkelen.

Van John Schubert kreeg ik les in klassieke gitaar, bij het McPhail Center for the Arts in Minneapolis. Tegenwoordig speel ik ook veel piano.

 

klaarover (assemblage van franka waaldijk) klaarover (1982)

Terug in Nederland maakte ik kamergrote draadsculpturen, speelse maar tijdrovende constructies, klei- en houten beelden en zelfs een spaghetti-dier (waar de kat op sprong, helaas).

Ik deed de vooropleiding klassieke gitaar op het conservatorium, maar had er geen plezier in. Daarna studeerde ik medicijnen en wiskunde, tot een vriendin me aanspoorde naar de kunstacademie te gaan, omdat ik altijd bezig was met tekenen, schilderen en beeldhouwen.

 

Van 1985-1987 studeerde ik aan de kunstacademie in Utrecht (propedeuse 1986). Ik hield de academie na 2 jaar voor gezien, mijn stijl en persoonlijkheid pasten niet in het schoolse stramien. Voor technische vaardigheden volgde ik daarna nog diverse beeldhouw-, schilder- en materiaalbewerkingscursussen. Ik maakte mijn wiskundestudie af (MSc 1991, PhD 1996), tegen die tijd was ik getrouwd en vader van twee kinderen.

 

dance of the earth and sky (tekening van franka waaldijk) dance of the earth and sky (2012)

Sinds Kenia zijn muziek en dans een andere grote liefde. In mijn tekeningen komt dans als thema vaak naar voren.

Van 1987 tot 1992 maakte ik bijvoorbeeld ± 1500 live schetsen van dansende mensen in discotheken (zie ook hier).

Uitvoerder van de dans: de mens, mijn grootste inspiratiebron.

 

Een tenslotte belangrijke liefde is de wetenschap. Deze liefde mondde uit in een promotie in de wiskunde (Radboud Universiteit Nijmegen 1996), een omvangrijk artikel over de grondslagen van de constructieve wiskunde (in Foundations of Science, 2005) en een recent boek over constructieve topologie (Natural Topology, 2012, zie mijn math page).

Sinds 2012 schrijf ik over wiskunde, wetenschap en filosofie op mijn math, science & philosphy blog. Soms komt mijn wiskundige achtergrond naar voren in tekeningen en beelden.

 

ocho infinito ontwerpschets (franka waaldijk) ocho infinito (ontwerpschets)

Bijvoorbeeld: ocho infinito, 2004: een groot lichtobject gemaakt voor tangoschool El Corte in Nijmegen. het ontwerp vloeit voort uit een herhaalde complexe worteltransformatie van de eenheidscirkel naar zichzelf (met grote dank aan Wim Couwenberg).

Hiernaast een van de vele schetsontwerpen (zie ook opdrachten).

 

de nieuwe waterweg drijft (rijkswaterstaat brochure) Rijkswaterstaat brochure (2001)

Na mijn promotie heb ik gewerkt als freelance editor en vertaler (1996-1997), senior adviseur/projectleider bij Rijkswaterstaat (1997-2001) en senior consultant bij ingenieursbureau Royal Haskoning (2001-2005).

Vanaf 1992 heb ik een eigen atelier. Ik combineerde kunst en part-time kostwinnen tot 2005, toen ik full-time kunstenaar werd.

 

Sinds 2003 ben ik geregistreerd als professioneel beeldend kunstenaar (zie ook Bkdoc Gelderland). Gezondheidsproblemen overtuigden me uiteindelijk om mijn werk als consultant Verkeer en Infrastructuur op te geven.

Om preciezer te zijn: ik lijd aan chronische depressie (persistent depressive disorder, DSM-5), een vaak onderschatte en onbegrepen ziekte.

De laatste jaren gaf ik ook kunstbeschouwing, aan de UNIT Academie in Nijmegen (2009-2015). De lessen 'Beeld en Wereld' richtten zich op het verbinden van `binnenwereld' - `buitenwereld' met de praktijk van het kunstenaarsschap, en dit weer met alle perioden in de kunstgeschiedenis. De UNIT Academie is een plek waar getalenteerde jonge kunstenaars die niet makkelijk passen in bestaande opleidingen (bijv. vanwege ASS) kunnen werken en leren.

Verslagen van de lessen (2009-2012) zijn te vinden op mijn nederlandse kunstblog Beeld en Wereld. Verder schrijf ik meestal over kunst op mijn engelstalige blog franka waaldijk visual artist. Vanaf 2006 werk ik aan een magnus opus: inmiddels bijna 200 geïllustreerde trijntje fop gedichten over kunst (of kunstgerelateerd).

Tenslotte ben ik sinds 2009 meester-constructeur en meester-schilder voor de bekende conceptuele kunstenaar Ralf Kwaaknijd. Zo creëerde ik met en voor Kwaaknijd een twintigtal sculpturen en een tiental tweedimensionale werken, die inmiddels in meerdere musea hun weg vonden (onder zijn naam).

 

Van 1993-2018 was ik getrouwd met Suzan en we zijn gezegend met onze kinderen Nora en Femke, nu volwassen.

 

 

terug naar boven

Afbeeldingen en teksten © Franka Waaldijk 1982-2019, tenzij anders aangegeven. Met correcte toeschrijving is sharing op social media (waaronder websites en blogs) toegestaan voor persoonlijke niet-commerciële niet-politieke doeleinden. Klik voor privacy beleid.

facebook icon google plus icon